ABB će napajati najveću flotu od 101 električnog autobusa u Europi

2017-03-21- ABB će napajati 101 električni autobus u Belgiji upotrebom otvorenog „OppCharge“ protokola

Kompanija ABB je dobila narudžbu još 12 sustava za punjenje od tvrtke Volvo Buses, što će zajedno činiti najveću pojedinačnu flotu električnih autobusa i sustava električnih punionica u Europi. Projekt obuhvaća instalaciju ukupno 15 ABB punjača do 2018. godine u mjestu Šarlero, Belgija, za napajanje 101 Volvo električno-hibridnog autobusa u sustavu javnog transporta Valona u okviru TEC Grupe. Ugovor je zaključen po sistemu "ključ u ruke" i uključuje kompletnu opremu, od punjača, transformatorskih stanica, elektro postrojenja, ostale opreme, montaže i radova do ugovora o servisu.U siječnju 2017. godine, ABB je promovirao prva dva „OppCharge“ punjača za 7 elektro-hibridnih autobusa u zoni nulte emisije ispušnih plinova u gradu Namiru. Punjači će puniti vozila snagom od 150 kW za 3-6 minute na terminalima linija. ABB punjači su kompatibilni s „OppCharge“ protokolom, što znači da i autobusi drugih proizvođača mogu koristiti punjače.

"Ponosni smo što smo promovirali prva dva punjača u Namiru. Drago nam je što smo krenuli u realizaciju dodatnih 12 sustava za punjenje. Ovo je važan korak za nastavak puta ka održivom transportnom sustavu." rekao je Urs Waelchli, rukovoditelj grupe proizvoda u ABB-ovom poslovnom segmentu Infrastruktura za punjenje električnih vozila. "Korištenjem otvorenog „OppCharge“ sučelja protokola pružamo sustav koji je dostupan za sve ostale tipove električnih autobusa, kao i za ostale proizvođače punjača. Vjerujemo da su otvoreni protokoli i otvoreno sučelje ključ za sve koji žele usvojiti princip nulte emisije plinova u javnom transportu."

"Ovaj posao je nova prekretnica u našoj odlučnoj podršci projektima e-mobilnosti i potvrđuje konkurentnost naše ponude. Možemo vidjeti da sve više i više gradova širom svijeta bira elektrifikaciju javnog gradskog prijevoza putnika kako bi se uhvatili u koštac sa zagađenjem zraka te problemom buke. Otvoreno sučelje za brzo pujenje autobusa i kamiona „OppCharge“ sve se više koristi. Upotreba ovog protokola ubrzat će prelazak na e-mobilnost i u drugim gradovima u svijetu." rekao je Hakan Agnevall, predsjednik kompanije Volvo Buses.

ABB omogućava povezivanje sustava, daljinsko praćenje, nadogradnju softvera, dijagnostiku i upravljanje, što direktno osigurava brzu uslugu i pouzdanost sustava. S preko 5000 instaliranih punjača širom svijeta koji su povezani putem interneta, ABB-ova rješenja pružaju najkraće vrijeme odziva i reakcije.

Električno-hibridni autobus Volvo 7900 je gotovo bešuman i ne emitira štetne ispušne plinove na gotovo 70% svoje rute na kojoj prevozi putnike. Baterije se pune za 3-4 minute. Potrošnja energije je 60% manja nego kod klasičnog autobusa na dizel gorivo istih prijevoznih karakteristika. Volvo električno-hibridni autobusi već su u upotrebi u još nekoliko gradovima u Belgiji.

   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Ispiši
   • Adresa e-pošte
  seitp202 556370b9904cae55c12580fa004ba0a1