ABB-ovi sustavi odabrani za obnovu južnoafričke visoke peći

Tvrtka ArcelorMittal odabrala je ABB-ov upravljački sustav kako bi povećala proizvodnju u svojoj vodećoj željezari u pokrajini KwaZulu-Natal

Zahvaljujući ABB-u, vodećoj tehnološkoj grupaciji za elektroenergetiku i automatizaciju, nakon nadogradnje električnog, upravljačkog i instrumentacijskog sustava visoke peći u željezari ArcelorMittal u Južnoj Africi proizvodnja tekućeg željeza povećana je 12 posto.

Tijekom prekida rada prošle godine tvrtka ArcelorMittal uložila je velika sredstva u sanaciju i obnovu jedine visoke peći te njezina upravljačkog sustava u svojoj željezari u Newcastleu u južnoafričkoj pokrajini KwaZulu-Natal. Ova investicija, ujedno jedna od najvećih za tvrtku ArcelorMittal u Južnoj Africi, planirala se dvije godine i provodila tijekom šest mjeseci. Njome će se proizvodnja željeza povećati s 1,7 na 1,9 milijuna tona godišnje.

Nadograđeni upravljački sustav visoke peći ima 7.000 ulazno-izlaznih točaka i koristi ABB-ov sustav 800xA sa sedam redundantnih kontrolera AC800M. Sustav upravlja cjelokupnim procesom rada visoke peći uključujući skladištenje sirovina i punjenje peći, ljevaonicu, puhala vrelog zraka, obradu troske, pročišćavanje grotlenih plinova, vodeno hlađenje te pripremu i ubrizgavanje ugljena u prahu. Upravljački sustav obuhvaća i nadzor nad ugrađenom opremom pa olakšava rad i održavanje pogona visoke peći.

Tijekom projekta u sustav 800xA integrirano je više od 300 uređaja Profibus PA i 200 uređaja Hart.

Podatke za upravljački sustav prikuplja opsežan paket ABB-ove instrumentacije, koji se sastoji od 130 elektromagnetskih pretvornika protoka ProcessMaster, 260 pretvornika temperature, 150 otporničkih mjerila temperature Sensytemp, 140 pretvornika tlaka serije 2600T, više od 500 pretvornika temperature s termoparovima i sedam pretvornika razine.

Paket električnih uređaja obuhvaća 200 inteligentnih kontrolera elektromotora UMC100, 15 elektroničkih upuštača (engl. softstarter) serije PST i 15 ABB-ovih industrijskih reguliranih elektromotornih pogona. Svi navedeni uređaji povezani su s upravljačkim sustavom putem robusne informatičke sabirnice.

Osim isporuke opreme i programske podrške, ABB-ovi su inženjeri nadzirali ugradnju i povezivanje opreme, sudjelovali u procesu puštanja u rad te izobrazili kupčevo osoblje za održavanje. Projekt su zajednički ostvarili timovi iz ABB-a Hrvatska i ABB-a Južna Afrika.

ABB je izabran kao ugovorni partner zbog kvalitete tehničkih rješenja i dobrih referencija skupljenih na prijašnjim projektima obnove visokih peći. "Bilo je ugodno surađivati s ABB-ovim timom. Oni su vrlo profesionalni i stručni, a njihovo iskustvo stečeno na prethodnim projektima obnove visokih peći očituje se u krajnjem rezultatu. Nakon puštanja u rad nije bilo potrebno ni mijenjanje ni ispravljanje upravljačkog programa. Ustvari, ABB-ov je tim uvijek bio spreman uložiti dodatni napor kako bi osigurao da se svaki posao izvrši kvalitetno i na vrijeme", primjećuje Jan van der Walt, ArcelorMittalov voditelj cjelokupnog projekta obnove. "ABB-ov upravljački sustav 800xA besprijekorno radi u otežanim uvjetima kakvi vladaju blizu visoke peći, a naše se osoblje brzo prilagodilo radu s tim novim sustavom."

ABB je vodeća tvrtka u elektroenergetici i automatizaciji koja svojim korisnicima iz područja energetike, industrije, transporta i infrastrukture omogućuje poboljšanje poslovanja uz istodobno smanjenje utjecaja na okoliš. Grupa ABB djeluje u približno 100 zemalja i zapošljava oko 140.000 ljudi.

   • Twitter
   • Facebook
   • LinkedIn
   • Weibo
   • Ispiši
   • Adresa e-pošte
  seitp202 75db79669ddcfc00c1257e84001e037d